Toisen lapsen kohdalla tulee miettineeksi, että mitä teen toisin kuin esikoisen kanssa. Yksi asia on ainakin varma: kuopukselle opetan tutin imememisen ihan alusta asti. Suosituksethan ovat ettei tuttia annettaisi alle 6 viikkoiselle rintalapselle, jottei imuote häiriinny. Paskat sanon minä! Kuusi viikkoisena Tyttönen ei enää oppinut tutille ja siitä koitui loputtomasti harmia.

Tyttönen huusi vaunuissa puolivuotiaaksi asti. Kuljimme kauppaan ja takaisin siten, että vauva oli Ukon sylissä ja minä työnsin tyhjiä vaunuja. Aina kun hänet yritti laittaa vaunuihin, alkoi itku joka yltyi paniikiksi, jos häntä ei otettu syliin.

Koko pitkän kuuman kesän hikoilin sisällä ahtaassa asunnossa vauvan kanssa, koska vaunulenkeistä ei olisi tullut mitään. Mihinkään en uskaltanut lähteä ilman ukkoa. Sen pari kertaa kun olin lähtenyt, jouduin lopulta kantamaan toisessa kainalossa itkevää vauvaa ja toisella kädellä työntämään vaunuja. Siinä sitten kuljettiin ja itkettin molemmat, äiti ja lapsi.

Kantoliinaan sain opetettua tytön vasta nelikuisena, Hän ei viihtynyt kuin yhdessä ainoassa sidonnassa, (buddha sidonta) jossa saa olla kasvot menosuuntaan. Ja tälläinen sidonta ei oikein sovellu alle nelikuiselle. Silloin pääsin onneksi sentään kauppaan ilman ukkoa.

Puolivuotiaana vaunut vaihdettiin rattaisiin ja selkänoja nostettiin ylös niin, että lapsi sai istua. Pikku hiljalleen Tyttönen alkoi viihtyä rattaissaan ja nykyään ongelmia ei ole.

Olen sitä mieltä, että jos Tyttönen olisi suostunut syömään tuttia, minulla olisi ollut paremmat mahdollisuudet saada hänet rauhoittumaan vaunuihin. (Tai autoon. Hän huusi kaikki automatkatkin.) Kiroilin tuhat ja sata kertaa mielessäni sitä, ettei lapseni huolinut tätä kätevää äänenvaimenninta suuhunsa. Yhtään ei helpottanut ne lukuisat kerrat, kun tutut (ja tuntemattomatkin) kysyivät, että mikset anna sille tuttia. Perkule, antaisin kun ei vaan huoli!

Pienen vauvan rauhoittelussa tutti on yksi parhaista konsteista ja taatusti vieroittaminen siitä sitten isompana on pienempi prosessi, kuin tutittoman Tyttösen kanssa käymäni vaunutuskailu!